En suppehøne
Min farmor lavede hønsekødssuppe. Der var
grøntsager i og store fedtperler på. Det begyndte med, at vi gik
ned i hønsegården, fangede en høne, huggede hovedet af og tog
hønen med op i køkkenet.
Den blev skoldet, plukket, svitset og renset.
Som lille syntes jeg det var morsomt at skære
kråsen over, se de ikke udviklede æg og i øvrigt få forklaring på
lever, hjerte o.s.v.
Jeg lærte meget af min farmor. Hun legede aldrig
med mig som lille, men satte mig hele tiden i gang med snart det ene,
snart det andet.
En suppehøne. Hønsekødssuppe lavet fra bunden
med klare fedtperler på. Det kan jeg lide.
Nu om stunder tager man en frossen and op fra
montren i supermarkedet. Det er let, og hvis børn står i
køkkenet, når den tilberedes, lærer de ikke noget.
Vi besøgte nogle forældre, der fortalte, at
sønnen lige havde købt et hus, som lå ret tæt ved forældrenes
hus. Om vi ikke ville se det? Jo da, gerne, så efter kaffen gik vi
en tur for at se sønnen, hans unge kone, huset og deres lille
nyfødte.
Vi blev vist rundt, og så, at der i haven var
hønsehus med 3 høns.
Vi fik at vide, at hønsene fulgte med huset, og
at det unge par gerne ville af med dem.
Og så gik snakken om suppehøner, hjemmelavet
hønsekødsuppe med fedtperler o.s.v.
Det er i øvrigt ikke altid let at købe en
ordentlig høne. Kyllinger er der mange af i forskellig størrelse,
og man må tro, efter udbuddet, at kyllingerne aldrig når
at blive voksne.
Der står sjældent høne på mærkaten.
Måske tror folk, at hvis det er en høne, altså
en fuldvoksen en af slagsen, der ikke længere producerer æg hver
dag, så er den ikke til at spise.
Det lykkedes dog forleden at få en suppehøne i
et supermarked. En rigtig høne, der skal koge i lang tid for at
blive mør og lækker. men jeg tror, at vi blev snydt, for det
var en gammel forvokset dværghøne, viste det sig, da vi kom hjem.
Der var ikke meget kød på.
Nå ja, man kan jo ikke forvente så meget, når
man løber efter et billigt, meget billigt tilbud.
Men det er svært nu om dage at få en
rigtig gammeldags suppehøne. Man må vist ikke købe en sådan hos
landmanden. Det er noget med fødevarekontrol, der hindrer
almindelige mennesker i at få ordentlige fødevarer. Fødevarer skal
jo helst være sterile, smagløse og gennemkontrollerede.
Jeg må dog medgive, at man, hvis man gør sig
umage, kan finde en god høne, men så er man til gengæld ved at
blive ruineret.
Men jeg kan godt altså godt lide en friskslagtet
suppehøne.
”Jamen hvis i ikke vil have hønsene, så vil
jeg da gerne”, sagde jeg så. Det blev sønnen tilsyneladende glad
for, og så talte vi ikke mere om det.
Et par dage senere stod jeg i et supermarked
sammen med min hustru for at købe noget mad, der den dag ikke skulle
være kylling eller høne, og så ringede telefonen.
Om det var rigtigt, at jeg ville have et par
levende høns? Ja, svarede jeg hurtigt. Du kan komme og hente dem i
dag eller i morgen, men husk at tage en økse med.
En halv time senere ankom min hustru og jeg for at
indfange og halshugge et par høns.
Min hustru fandt meget hurtigt på noget, hun
skulle hjælpe med inde i huset, for hun bryder sig ikke om hovedløse
høs, der løber rundt, bløder og basker med vingerne. Den unge
hustru fandt hurtigt ud af at den lille skulle skiftes.
Den nybagte husejer og jeg gik så ned i
hønsegården.
Jeg var bevæbnet med økse, huggeblok og
forklæde.
Da vi nærmede os hønsehuset blev hønsene
urolige som de kunne mærke, at timen var nær.
De var svære at fange. Når vi stod i det ene
hjørne fløj de hurtigt over i det andet. Der begyndte også at
ligge fjer der, hvor vi havde været lige ved at få ordentlig fat.
Det lykkedes at fange en høne, og jeg lod som om
jeg vidste besked, tog fat i vingerne og gik hen til blokken.
Man får lidt ondt af sådan en høne, der ligger
med hovedet på blokken og stirrer stift på ham med øksen. I et
kort øjeblik tænker man på at blive vegetar, men så tænker man
på hønen, der ligger i suppegryden og på de blanke
fedtperler.
Den mistede hovedet, og lå absolut ikke stille
efter at hovedet var havnet på græsplænen.
Det var lidt lettere med de næste to høns. De
var heller ikke lette at fange, men det blev overstået.
Nu ligger der to suppehøns i garagen, og i morgen
skal der så skoldes, plukkes, renses o.s.v.
Jeg er sikker på, at min kone, når det er
overstået, vil sige:
Næste gang går vi ned i supermarkedet og køber
en kontrolleret, frossen stor kylling, og så kalder vi den bare
suppehøne, for i virkeligheden er kyllingen nok en høne.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar